Om oss

Toppturgruppa og veien til Galdhøpiggen

Kan forskjellige ungdommer med forskjellige funksjonsnedsettelser, atferdsproblemer og/eller sosiale utfordringer settes sammen i en gruppe? Vil ungdommene akseptere hverandre, eller til og med synes det er fint å være sammen? Hva kan vi eventuelt gjøre som kan trekke dem bort fra stillesitting foran skjermen og ut av huset til fysisk aktivitet, også på kalde, mørke kvelder?

Nei, disse spørsmålene er ikke del av et forskningsprosjekt, men kunne kanskje ha vært det. Kultursektoren ved Fritids- og ungdomsavdelingen i Skedsmo kommune brenner for sosiale møteplasser og meningsfulle aktiviteter for alle, også de som trenger eller synes det er greit med litt assistanse. De siste faller innunder tjenesten Tilrettelagt fritid. Vi ønsker å bidra til fellesskap der den enkelte opplever tilhørighet, blir inspirert og stimulert. Det skader ikke om de også blir i bedre form!

Men, folk er forskjellige. For at en tilrettelagt gruppe skal fungere, bør deltagerne «passe sammen». Når vi studerte listen over unge som høsten 2014 meldte sin interesse for et tilbud fra oss, var ulikhetene tydeligere enn likhetene. Spørsmålene over måtte derfor stilles. Vi tok sjansen, vi inviterte og vi satte et hårete mål: Gruppa skal bestige Galdhøpiggen våren 2015! Slik ble Toppturgruppa født.

Toppturgruppa består av 11 gutter i alderen 15 til 25 år og de utgjør en forskjellig og herlig gjeng. Gutta samles hver onsdag kveld for sosialt samvær og fysisk aktivitet sammen med to fritidskontakter. Vi er ute i all slags vind og vær. Som alle vet, men alt for få praktiserer: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! I mørke, ofte i regn, med lommelykter finner vi fram i naturen i Oslo og Akershus. Vi bestiger små og større topper, bakser oss gjennom lyng og søle, vandrer på skogsveier og kronglete stier, balanserer på steiner og greiner og sklir på rompa i bratt terreng. Dette er naturlig trening og gjengen blir i stadig bedre form.

Det som gleder mest av alt er å se hvor godt gutta allerede nå tar vare på hverandre. Den engstelige får alltid en arm å støtte seg til, alltid beroligende ord fra den som føler seg litt tryggere. Gutter som kanskje ellers ikke snakker så mye eller har turt å nærme seg en annen ungdom, går stadig tettere og prater stadig mer med hverandre. De sier de gleder seg til møtene, til tross for mørket og det våte høstværet. Vi tror nettopp de tøffe turene i det tøffe været gjør at de opplever å mestre noe, føle seg sterkere. Men, vil gruppa klare å bestige Galdhøpiggen? Vi har et godt stykke igjen!

Før turen til Galdhøpiggen trenger vi mer trening, mer sosial jobbing, flere ledsagere og mye utstyr. Vi fortsetter treningen, men hva med støttespillere? Det har vi fått! Villmarksbutikken på Jessheim fikk høre om opplegget vårt og de likte det så godt at de har bestemt seg for å bidra. Ikke bare bidra med en treningstrøye eller lignende. Som ildsjeler med kompetanse på fjell, breer og det å føre folk opp i fjellheimen, besluttet de at de ville følge oss på turen. Det er helt fantastisk!

Vi har bestemt oss for å opprette denne bloggen for å motivere alle oss på gruppa, bevare noen øyeblikk på veien til det store målet og dele opplevelsene med deg og andre…Ja, vi vil inspirere og stimulere! Får vi det til, så får kanskje du også? Vi vil skrive og legge ut bilder som forteller hva vi gjør, hvordan vi gjør det, hvordan vi har det, om oppturer, men kanskje også om nedturer. Hvem vet?

Målet for gruppa er altså å bestige Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen! Dette er et hårete og krevende mål, men gjennom trening, samhold og guts så håper vi sammen å klare det!

Følg oss på bloggen!

Viser IMG_2653.JPG

Reklamer

3 thoughts on “Om oss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s